Virtueel Particulier Netwerk (VPN)

Het VPN wordt gezien als goedkope manier om Local Area Network (LAN) met gebruik van een bestaande verbinding in de vorm van bijvoorbeeld internet te versterken met vertrouwelijkheid. Middels VPN wordt de beveiliging van online data optimaal gewaarborgd. Dankzij VPN kan de gebruiker onbeperkt websites bezoeken. VPN is met name populair onder gebruikers die verbannen zijn van bepaalde websites. Dankzij het gebruik van VPN kan een gebruiker alsnog terugkeren naar deze website. In dit artikel bespreken we de evolutie en de voordelen van het VPN.

De evolutie van VPN

Naarmate de opkomst van het ICT toenam werden computers en de bijbehorende LAN al snel een vast onderdeel van bedrijven. Het hield hier echter niet op. De verschillende LAN verbindingen van andere vestigingen of afdelingen dienden in verbinding te geraken met elkaar. Zodoende konden ook mensen die onderweg waren of thuiswerkers toegang krijgen tot het desbetreffende netwerk. Dit zogeheten Wide Area Network wordt inmiddels veelal uitbesteedt aan internetproviders. Vandaag de dag wordt VPN ook steeds vaker gebruikt voor particuliere doeleinden. Bijvoorbeeld bij het downloaden van films of andere mediabestanden. Door de versleutelde VPN verbinding is het niet mogelijk om dit te traceren van buitenaf.

Voordelen VPN

De voordelen van het VPN zijn onder te verdelen in technologische- en praktische voordelen. We lichten beide nader toe:

  • Technologische voordelen
    Het internet oefent invloed uit op de werking van VPN. Een goede internetverbinding zorgt ervoor dat het private netwerk toegankelijker wordt en bovendien zal deze verbinding niet tot nauwelijks verbroken kunnen worden. Betrouwbaarheid en toegankelijkheid zijn kernwaarden die tot de technologische voordelen behoren.
  • Praktische voordelen
    Ook op praktisch gebied brengt VPN de nodige voordelen met zich mee. Zo heeft iedere medewerker de mogelijkheid om overal ter wereld het private netwerk te benaderen via het internet. Enkele kernwaarden die tot de praktische voordelen behoren zijn globale beschikbaarheid en verhoogde productiviteit.

Het is voor iedereen raadzaam om eens de mogelijkheden van VPN te reflecteren op jouw eigen online activiteit(en)!

Terug naar overzicht

TIPS

ONDERDELEN KOPEN?

© basic-pc.nl 2024 / Partner tips / Privacy & Disclaimer / Sitemap